Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от свободния

...
Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от свободния
Коментари Харесай

Край на регулирания евтин ток за бита: От 2026 да го купуваме от свободния пазар, предлага МЕ

Всички битови консуматори би трябвало да стартират да купуват ток от свободния пазар от 2026-та. Това се планува в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, оповестен за публично разискване от Министерство на енергетиката.

Проектът вкарва наредбите на Директива 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 по отношение на общите правила на вътрешния пазар на електрическа енергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 година при опазване на битовите консуматори на контролиран пазар до 2026 г. Прекратява се ролята на НЕК като публичен доставчик и се отстраняват квотите на производители за контролирания пазар.

В сходство с регламента, позволяващ незабавна интервенция на страните за справяне с високите цени на силата, законопроектът планува, че контролираните цени за бита могат да се дефинират и под себестойност в интервал на рецесия. В тези случаи разноските на крайните доставчици и търговците подлежат на компенсиране.

Припомняме, че омбудсманът не един път е настоявала за предоговаряне на сроковете за либерализацията на пазара за ток на семействата. Според нея крайната дата все още, 31 декември 2025 г, но тя не е реалистична. Според Ковачева либерализацията на пазара на ток за бита е сложна реформа и при нея би трябвало да се отчита обществената и енергийната политика.

Разработените оферти вкарват формулировка и критерии за енергийна бедност за семействата за задачите на либерализацията на пазара и предпочитано отнасяне на тези семейства при финансиране на планове за енергийна успеваемост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР